top of page

Usaha perangi radikalisasi perlu kerjasama pemerintah, masyarakat

Berita Harian | 28 November 2020

 

PENDEKATAN masyarakat untuk melawan radikalisasi perlu mudah, boleh diduplikasi dan bertahan lama secara sendiri, menurut pakar pengganasan Dr Noor Huda Ismail kelmarin, sedang beliau menekankan bahawa usaha membendung radikalisasi memerlukan kedua-dua pemerintah dan masyarakat.


Menjelaskan lagi, Pengasas Institut Pembinaan Keamanan Antarabangsa (International Institute of Peace Building) itu berkata dalam mendekati masyarakat atau mereka yang telah menjadi radikal, perlu untuk menang hati mereka dan mendapatkan keyakinan mereka dengan memahami isu mereka, yang selalunya cenderung untuk bersifat lebih sosial dan peribadi daripada secara ideologi.


Hanya setelah itu, menangani ideologi mempunyai peluang lebih baik untuk menjadi berkesan.

"Jangan cabar ideologi itu terlebih dahulu, jikalau tidak orang-orang ini akan melarikan diri," tambah Dr Noor Huda yang juga zamil pelawat Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam (RSIS).


Beliau berkongsi demikian sewaktu forum yang diadakan setelah tayangan pertama filem 'Seeking The Imam' di hotel Furama RiverFront kelmarin. Acara tersebut dianjurkan oleh pertubuhan bukan pemerintah (NGO) Humanity Matters.


Filem 25 minit 'Seeking The Imam' yang diterbitkan oleh Dr Noor Huda serta aktivis bantuan kemanusiaan, Encik Hassan Ahmad, menunjukkan bagaimana seorang remaja perempuan terjerumus ke dalam unsur ekstremisme menerusi pengaruh Internet dan dalam perjalanannya mencari kepimpinan dan seseorang yang dapat membimbingnya.


Menyentuh tentang demikian, Dr Noor Huda berkata ikatan sosial, ikatan emosi di dalam keluarga contohnya antara ayah dengan anak adalah penting.


Ketidakhadiran hal itu boleh menjadi antara faktor yang menyumbang kepada seseorang mudah terpesong ke arah radikalisasi.


Sewaktu ucapannya kelmarin, Menteri Kedua Ehwal Dalam Negeri Josephine Teo berkata pengaruh sekitaran termasuk keluarga, kenalan lain serta Internet dan media sosial merupakan salah satu faktor yang mempengaruhi risiko radikalisasi.


"Faktor kedua melibatkan individu itu sendiri, keadaan emosi dan psikologi mereka, yang boleh dipengaruhi oleh pengalaman traumatik lalu. Beberapa belia Singapura yang radikal mengalami isu peribadi seperti pertelingkahan dan keganasan domestik, yang meningkatkan kecenderungan mereka kepada hal ekstremis," katanya.

Comments


bottom of page